HISTORIE

Proef het vakmanschap.

Slagerij Vermeulen, vroeger een begrip in Oosterhout en omstreken

De basis voor het bedrijf werd meer dan 60 jaar geled, namelijk door de grootouders van Cees Vermeulen. Zij waren de eigenaren en uitbaters van café Royal aan de Pastoor Bresserstraat. Naast het café hadden zij toen al één van de eerste cafetaria’s in Nederland, een moderniteit in die jaren. De moeder van Cees bediende overdag de gasten van de cafetaria, terwijl de vader van Cees in loondienst werkte als slager. ‘s Avonds stond hij achter de toonbank van de cafetaria. Toen hij de kans kreeg een slagerij in de Klappeijstraat over te nemen, greep hij deze met beide handen aan, en zo ontstond slagerij Vermeulen. Vermeulen werd in Oosterhout vooral bekend door zijn zelfgemaakte zult en droge worst, waarvan de geheime receptuur nog steeds van generatie op generatie wordt overgedragen.

En dan is het 1961:

Wim en zijn vrouw Nelly Vermeulen de ouders van Cees namen in dit jaar Slagerij Vermeulen aan de Klappeijstraat te Oosterhout over. Toen ter tijd een moderne slagerij waar iedereen terecht kon voor zijn of haar verse vleesproducten. Al snel was Slagerij Vermeulen een begrip in Oosterhout. Enkele jaren later namen Wim en Nelly ook de poelierszaak van de vader van Wim Vermeulen, gevestigd aan de Keiweg, over. Dit werd de 2e winkel van Wim en Nelly, met de nieuwe naam ‘Slagerij en Poelier Vermeulen’.

In 1960 werd Cees Vermeulen geboren. Hij groeide met zijn jongere broer op in en rond de slagerij.  Vanaf zijn 15e was Cees geregeld met zijn ouders aan het werk in de zaak en gaandeweg ging hij steeds meer houden van het slagersvak. Zijn vader bracht hem de fijne kneepjes van het vak bij en het werd inmiddels toch vanzelfsprekend dat Cees in de voetsporen van zijn vader zou treden. De vervolgopleiding die hij koos na zijn middelbareschooltijd, was dan ook de slagersvakschool. Hierdoor leerde hij niet alleen het vak nóg beter kennen, maar wist hij ook kwaliteit te onderscheiden. Iets wat voor Vermeulen toentertijd, maar nu nog steeds, hoog in het vaandel staat.

De nieuwe generatie Vermeulen

Op 14 jarige leeftijd ontmoette Cees zijn vriendin, Sissie. En zoals het gaat in de liefde, wordt alles met elkaar gedeeld. Zo ook de passie van Cees. Sissie kwam als tiener elke vrijdagavond en zaterdag werken in de winkel.  Met het vooruitzicht samen de winkel te gaan overnemen, ging Sissie zelfs samen met Cees in Rotterdam de poeliersopleiding volgen. Na het behalen van dat diploma mocht Cees zich de jongste poelier van Nederland noemen!

Hard en veel werken was geen uitzondering. Elke klant werd met een glimlach ontvangen en ging de deur uit met een tas vol ambachtelijke en verse producten. En niet alleen Cees en Sissie waren hier verantwoordelijk voor, maar veel familieleden werkten met hart en ziel in de winkel en de slagerij.

In januari 1989 kwam ook het moment dat de winkel officieel werd overgedragen aan Cees en Sissie. Cees nam het slagersvakwerk voor zijn rekening en zorgde dat de bekende droge worst, de zult, de filet americain en de diverse vleeswaren dagelijks verkocht konden worden aan de uitgebreide klantenkring. Sissie ging zich, naast de verkoop in de winkel en de zorg voor de twee kinderen die inmiddels geboren waren, steeds meer bekwamen in het maken van koude schotels, hapjesschalen en buffetten voor feestelijke gelegenheden.

Er kwam een steeds grotere vraag naar deze buffetten en schalen, zodat werd besloten om naast het slagers- en poelierswerk ook de tak ‘catering’ aan de zaak toe te voegen. Vooral deze catering nam in de jaren 90 een hoge vlucht. Omdat de werkzaamheden nu wel erg divers werden, werd besloten om de poelierskant te laten vallen zodat Cees en Sissie zich vooral konden toeleggen op het maken en bezorgen van steeds uitgebreidere buffetten.

Van slagerij naar Partycateraar

De winkel kreeg steeds meer concurrentie omdat de supermarkten hun assortiment meer en meer uitbreidden. De buffetten daarentegen werden  in steeds grotere getalen besteld. Met die wetenschap gingen Cees en Sissie zich nog meer richten op uitbreiding van de Catering. Steeds vaker werd er een beroep op Cees en Sissie gedaan voor het organiseren van partijen en bijeenkomsten in Oosterhout en directe omgeving. Een vraag waaraan zij met veel enthousiasme en plezier gehoor gaven. De catering  nam de overhand en besloten zij om afstand te doen van de winkel en verder te gaan onder de naam ‘Partyservice Vermeulen’.

Als veelgevraagde cateraar groeiden zij al snel uit hun jasje aan de Keiweg, en betrokken in 1999 een ruim pand met eigen keuken aan de Abdis van Thornstraat. Samen met de familieleden die al werkzaam waren in de winkel en met nieuw verworven personeel boorden ze een geheel nieuwe markt aan. Naast verzorgen van eten, hadden ze intussen ook verschillende partylocaties ingericht (De Heeren van Dongen in Dongen en La Caban in Tilburg) en er werd een uitgebreide poule van personeelsleden samengesteld om het feest op locatie tot in de puntjes te verzorgen. Daarnaast verzorgde Vermeulen de volledige horecakant van theater de Bussel, inclusief de personele bezetting. Uiteraard bleef de traditie rondom Kerst bestaan en kwam men nog steeds van heinde en ver voor de koude schotels en de schalen van Vermeulen.

De groei zat intussen voornamelijk in de catering en het verzorgen van feesten en bijeenkomsten op locatie bij particulieren en bedrijven. Verder werd op verzoek van verschillende ondernemers de tak bedrijfscatering ontwikkeld.

Door het netwerk dat Cees en Sissie in al die jaren hadden opgebouwd, zijn zij nog steeds geliefd bij veel klanten. Het vertrouwen in hen is dan ook groot waardoor het aantal vaste klanten in de catering alleen maar is toegenomen.

In de loop der jaren zijn dochter Wendy en zoon William, net zoals het hun vader verging, mee gaan werken in de zaak. Beiden volgden opleidingen in de horeca. Zij namen hun eigen verantwoordelijkheid en vol nieuwe, eigentijdse ideeën gingen zij enthousiast aan de slag om weer een volgende generatie klanten te kunnen bedienen.

Geen partyservice, maar volwaardig Cateraar met expertise op alle vlakken. Dat is Vermeulen Catering!

In 2012 kwam het aanbod om de productiekeuken en het kantoor te verplaatsen naar een pand op maat aan de Heistraat te Oosteind. Een aanbod waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstonden, en wéér een nieuwe stap gezet kon worden. Zo heeft de uitgebreide, goed uitgeruste productiekeuken de capaciteit om naast de huidige catering ook maaltijden te verzorgen voor verschillende stichtingen. Zo is Vermeulen intussen onder andere leverancier van de dagelijkse maaltijd voor vele senioren in en rondom Oosterhout.

Na vele jaren werd er, zij het met weemoed, afscheid genomen van de feestlocaties, maar Vermeulen kon zich nu nog meer gaan richten op de bedrijfsfeesten, particuliere partijen, de exclusieve catering en Social Catering. Hierbij hoorde ook een nieuwe naam, die de lading beter dekt;  ‘Partyservice Vermeulen’ wordt ‘Vermeulen Catering’.

Zoals overal in de horeca zijn de verwachtingen ten aanzien van eten, feesten en belevingen creëren veranderd en is er veel aanbod. Een van de grootste uitdagingen die steeds terugkomt, is het onderscheidend vermogen. Zelfs in de huidige periode, die vraagt om veel creativiteit, laat Vermeulen zien dat ze innovatief en meedenkend is, waarbij de kwaliteit altijd voorop blijft staan.

Met de expertises als Slager, Poelier, Kok, Management & Eventorganisatie in eigen huis, gecombineerd met de vriendelijkheid, het enthousiasme en de gastvrijheid van het hele team van Vermeulen, worden uitdagingen en kansen omgezet in prachtige evenementen, feesten of bijeenkomsten, van klein en intiem tot groots en veelzijdig.

Proef de geschiedenis van Vermeulen of ervaar de hedendaagse kwaliteit en geniet thuis van een heerlijk stukje
Oosterhout via Vermeulen @HOME